Zelený čaj

Naši predkovia ich používali, používame ich aj my

Moderator: vilcakul

Zelený čaj

Postby duves » Tuesday, 04. March 2008, 21:39

Image

Vilcakul, je to naozaj taký zázrak?
Image Image
User avatar
duves
Vylúčení
Vylúčení
 
Posts: 3761
Joined: Sunday, 08. January 2006, 16:58
Location: Bratislava
Blog: View Blog (79)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Tuesday, 04. March 2008, 21:46

[justify]Jo je, obsahuje antioxidanty, které vychytávají volné radiály v organizmu - jen je problém dobrý kvalitní čaj koupit, už se míchá s různými bylinkami a ovocem do směsí. Ale více v tomto článku, abys věděl že to je pravda:

Zelený čaj - jeho původ a způsob zpracování
K přípravě čaje slouží sušené listy rostliny Cammelia sinensis, která sice pochází z jihovýchodní Asie, ale v současné době se pěstuje ve více než 30 státech světa. Samotné složení čajových listů je závislé na klimatu, sezoně, způsobu pěstování a na typu a stáří rostlin.

Podle toho, jakým způsobem se rostliny zpracovávají, rozlišujeme zelený a černý čaj:

Při zpracování zeleného čaje se používají čerstvě sklizené listy - asi třetinu jejich hmotnosti tvoří polyfenoly, dále jsou to fluoridy, polysacharidy, vitaminy E a C, tein, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a chlor. Hlavní polyfenoly zeleného čaje ovlivňují jeho barvu a chuť.

Při výrobě černého čaje se čerstvé listy nechají zavadnout a vyschnout - a to tak dlouho, než se sníží obsah vody v listech a zároveň i jejich hmotnost asi na 55% původní hodnoty. Drcením takto vysušených listů vznikají látky, které dávají černému čaji charakteristickou barvu a chuť.

Umíme správně připravovat zelený čaj?
Existuje spousta literatury, která se tímto tématem podrobně zabývá. Připomeňme si alespoň pár kroků:

Voda pro přípravu čaje by neměla být příliš tvrdá, měla by být čerstvá, nepřevařená a studená.
Neměla by se nechat vařit déle, než je nezbytně nutné.
Konvici, ve které se čaj připravuje, není dobré používat k přípravě jiného nápoje.
Správně bychom měli před přípravou čaje konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silice.
Čajová konvice, stejně tak šálky a další nádoby, které přijdou s čajem při přípravě do styku, by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla nebo porcelánu. Nádoby se vymývají čistou vodou a zásadně se nesmějí používat saponáty.
Na jeden šálek dáváme jednu lžičku čaje a při přípravě více šálků najednou dáváme do konvice jednu lžičku navíc.
Lístky čaje je třeba udržovat v těsnicí nádobě a chránit je před přímým světlem. Za těchto podmínek můžeme čajové lístky skladovat déle než rok.
Čajové lístky nebo sáček s čajem nezaléváme vroucí vodou, ale vodou, která má teplotu mezi 70 a 80oC (vodu necháme asi 2 - 3 minuty chladnout, každou minutu klesá její teplota asi o 8 - 10oC). Čaj luhujeme další 2 - 3 minuty a pijeme ho teplý.

Nádory
V současné době se hromadí důkazy o tom, že zelený čaj působí proti vzniku a růstu zhoubných nádorů. Jedná se zejména o rakovinu kůže, plic, žaludku, jícnu, dvanácterníku, slinivky, jater, močového měchýře, prsu a tlustého střeva. Nižší výskyt onkologických nemocí v Japonsku a v Číně je přičítán právě pozitivnímu účinku zeleného čaje, který je v těchto zemích konzumován ve výrazně větším množství než např. v Evropě. V poslední době bylo zjištěno, že zelený čaj snižuje u pacientek s nádorem prsu výskyt metastáz do podpažních uzlin a zvyšuje účinky hormonální terapie. Velmi důležité je, že podávání sušeného extraktu zeleného čaje zvýšilo účinnost probíhající chemoterapie.
Co se týče přesného dávkování - za bezpečnou a účinnou se považuje dávka, která odpovídá minimálně 10 šálkům zeleného čaje za den (více než 2,5 litru čaje). Přičemž terapie nádorů trvá minimálně 6 měsíců a zelený čaj se podává formou práškového extraktu (např. finský Prevesan).

Ischemická choroba srdeční
Bylo zjištěno, že polyfenoly zeleného čaje se chovají jako antioxidanty - brání poškození buněk a působí jako zametači volných radikálů. Přitom tato jejich antioxidační schopnost je překvapivě vysoká, dokonce vyšší než u vitaminu E nebo C. Četné epidemiologické studie prokázaly, že pití zeleného čaje snižuje výskyt:
ischemické choroby srdeční
aterosklerózy
vysokého krevního tlaku
omezuje srážení krve
rozšiřuje cévy
snižuje vysokou hladinu krevních tuků a cholesterolu

Záněty
Byl prokázán protizánětlivý účinek zeleného čaje - ten totiž likviduje látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami a které mají na organismus škodlivý vliv. Velmi dobré zkušenosti s použitím zeleného čaje jsou např. při zánětech sliznice dutiny ústní.

Nadváha
V nedávné době bylo zjištěno, že zelený čaj zvyšuje denní energetický výdej a spotřebu tuků. Z toho nevyplývá, že by samotné pití čaje stačilo k redukci hmotnosti, ale bude přínosné, když doplníme efektivní prostředky snižování nadváhy (tj. cvičení a omezení energetického příjmu) i několika šálky zeleného čaje nebo kapslemi Prevesanu.

PREVESAN
Prevesan obsahuje prášek bioaktivního polyfenolového extraktu zeleného čaje (látka prevental). Podává se ve formě kapslí, kterých je v jednom balení 60, jedna kapsle je ekvivalentem 3,5 g zeleného čaje a je doporučeno denně podávat dvě kapsle. Tato dávka je naprosto bezpečná, jelikož bylo potvrzeno, že i při dlouhodobém podávání (6 měsíců) velké dávky extraktu zeleného čaje (která odpovídala více než 15 šálkům čaje denně) nebyly zjištěny žádné negativní vedlejší účinky.[/justify]
Po požití Prevesanu navíc dochází velmi rychle k vzestupu antioxidantů v krvi (vrchol za 20 až 40 minut) i v moči (vrchol za 1 až 1,5 hodiny) - účinek je tedy prakticky okamžitý. Z toho vyplývá, že Prevesan je velice vhodný k likvidaci volných radikálů, které vznikají po ukončení cvičení nebo sportovního tréninku. Lze konstatovat, že podávání Prevesanu má široký okruh indikací - dominantní se ale zdá být jeho použití při prevenci a terapii nádorů a také jeho silné antioxidační účinky.


http://www.celostnimedicina.cz/kladny-v ... al-csc.htm
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby duves » Wednesday, 05. March 2008, 06:18

Uf, bleskova odpoved.Image

Ja pijem ovocne čaje. A ten zeleny mi nie je dajako po chuti.
Image Image
User avatar
duves
Vylúčení
Vylúčení
 
Posts: 3761
Joined: Sunday, 08. January 2006, 16:58
Location: Bratislava
Blog: View Blog (79)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 09:02

Tak ne každému chutná, ale dá se na něj zvyknout, a kdo vypije ledvinový čaj, tak je zelený oproti tomu procházka růžovou zahrádkou. Image
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby divoska » Wednesday, 05. March 2008, 10:03

ja odjakziva pijem hektolitre cierneho caju. vlk mi nakazal sa krotit takze to kompenzujem dalsimi hektolitrami vody a sem tam nejakym bylinkovym alebo cistiacim. zeleny mi pred rokmi najprv tiez nechutil, ale pokial si naozaj davam pozor aby voda mala nejakych 80 stupnov a nechavam ho luhovat len nejake 2-3 minuty tak je naozaj uzasny. ale musim sa priznat ze ho potvorim medom, samotne caje mi nechutia Image
Image
lubim... teda som...
User avatar
divoska
VIP
VIP
 
Posts: 2324
Joined: Thursday, 10. August 2006, 09:51
Location: BA

Re: Zelený čaj

Postby Linda » Wednesday, 05. March 2008, 10:41

ja som sa ho naučila piť bez cukru a pijem ho ráno, namiesto kávy Image
Priťahujete to, na čo väčšinou myslíte, bez ohľadu na to, či ste
si týchto myšlienok vedomí, alebo nie. Tam leží pes zakopaný.
User avatar
Linda
VIP
VIP
 
Posts: 929
Joined: Thursday, 22. November 2007, 12:38
Location: Partizánske
Blog: View Blog (8)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 10:59

i já si dám medík a hodně citrónu Image a mám radši ovocné čaje.
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby Azmodan » Wednesday, 05. March 2008, 12:00

lubim chut cisteho caju bez cukru a vsetkeho. bohuzial si zriedka najdem cas na pripravu normalneho zalievaneho listkoveho tak len sackove pseudo pijem =(
stoja tie sackove vobec zato? bo chut maju uplne inu.
Hiolo ka pali k?, nah? ka pali pa´a.
Pevný zráz sa prepadá, mohutné bralo sa láme.
User avatar
Azmodan
 
Posts: 282
Joined: Tuesday, 19. February 2008, 11:11
Location: LC
Blog: View Blog (3)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 12:35

Sáčkové čaje za moc nestojí, kvůli několika následujícím aspektům:

1) není zajištěna čerstvost sušených bylin Image

2) strojový sběr Image

3) nesprávný technologický postup při sušení Image

4) bylinky se plynují proti plísním a bakteriím Image

5) bylinky jsou macerovány, pak usušeny a nasáčkované do čaje Image

6) při ručním sběru nevíte jaké měl sběratel úmysly, to samé při sáčkování v prodejně Image

7) a ještě by toho mohlo být více Image
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby Linda » Wednesday, 05. March 2008, 12:56

a ako je to s kupovaním "sypaných" čajov?
Priťahujete to, na čo väčšinou myslíte, bez ohľadu na to, či ste
si týchto myšlienok vedomí, alebo nie. Tam leží pes zakopaný.
User avatar
Linda
VIP
VIP
 
Posts: 929
Joined: Thursday, 22. November 2007, 12:38
Location: Partizánske
Blog: View Blog (8)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 13:15

Záleží které, ty exotické nejsou špatné, tam nevím posoudit. Domací se určitě plynují, ale to by věděl říci jen ten, kdo s nimi dělá. Bylinky v prodeji z velkých družstev, které pěstují tyto bylinky na prodej, se určitě plynují! Image
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby Azmodan » Wednesday, 05. March 2008, 14:24

dakujem ti.
ak je teda mozno radsej sa mam takym cajikom vyhnut sa mi zda =)
Hiolo ka pali k?, nah? ka pali pa´a.
Pevný zráz sa prepadá, mohutné bralo sa láme.
User avatar
Azmodan
 
Posts: 282
Joined: Tuesday, 19. February 2008, 11:11
Location: LC
Blog: View Blog (3)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 15:24

[justify]Ano, když tak kupovat čaje z důvěryhodných zdrojů nebo si bylinky sámi nasbírat, usušit a uskládnit - není nic chutnějšího, než to co je nasbíráno, usušeno, uskladněno, připraveno a vypito s láskou Image[/justify]
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby Linda » Wednesday, 05. March 2008, 16:19

s týmto plne súhlasím Image a ešte by som dodala, že nie je lepší relax a oddych ako ísť do prírody, aj ked sa pri tom nachodím Image
Priťahujete to, na čo väčšinou myslíte, bez ohľadu na to, či ste
si týchto myšlienok vedomí, alebo nie. Tam leží pes zakopaný.
User avatar
Linda
VIP
VIP
 
Posts: 929
Joined: Thursday, 22. November 2007, 12:38
Location: Partizánske
Blog: View Blog (8)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 16:21

úplný souhlas bez diskuze Image
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35

Re: Zelený čaj

Postby Linda » Wednesday, 05. March 2008, 16:24

juj, už aby sa dalo....už sa neviem dočkať Image
Priťahujete to, na čo väčšinou myslíte, bez ohľadu na to, či ste
si týchto myšlienok vedomí, alebo nie. Tam leží pes zakopaný.
User avatar
Linda
VIP
VIP
 
Posts: 929
Joined: Thursday, 22. November 2007, 12:38
Location: Partizánske
Blog: View Blog (8)

Re: Zelený čaj

Postby vilcakul » Wednesday, 05. March 2008, 17:32

už pomalu přijde jaro a objeví se první kvítka a vše začne z plné síly zelenat Image
User avatar
vilcakul
Moderátor
Moderátor
 
Posts: 473
Joined: Monday, 25. February 2008, 13:35


Return to Rastliny liečia

 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron