caj Pu Erh

Naši predkovia ich používali, používame ich aj my

Moderator: vilcakul

caj Pu Erh

Postby RedHawk » Tuesday, 22. December 2009, 22:49

Pu-erh - čaj čínských císařů

I na českém trhu už jsou běžně dostupné různé přírodní potraviny a potravinové doplňky, které jsou svými vlastnostmi přímo předurčené pro použití ve výživě sportovců, rekonvalescentů i vojáků v těžkém výcviku. Další s představovaných je mnohostranně pozitivní čaj Pu-erh - čaj čínských císařů!


Pu-Erh čaj je pravděpodobně nejvíce podobný čaji, který Číňané znali již zhruba před 2000 lety. Ve slovníku autora Kuó Pó z roku 350 našeho letopočtu lze najít zmínku o léčivém čajovém nápoji. Tento byl připravován z obrovských zelených listů stlačených do tvaru koláče, které byly poté tak dlouho fermentovány, dokud nezískaly červenohnědou barvu.


Za zdroj Pu-Erh-čaje je pokládán volně rostoucí čajovník druhu "Camellia assamica", odrůda "dyeh" s nevšedně velikými listy. Jeden z předních reprezentantů výzkumu účinků Pu-Erh čaje na lidský organismus, čínský profesor Li Yongkang, jej nazval čajovým stromem Qingamao. "Praotec čajovník" tohoto druhu je starý nejméně 800 let, vysoký více než 30 metrů a svůj domov má v čínské provincii Yunnan.


Jihozápadní vysokohorská provincie Yunnan je 8. největší čínská provincie, "oblast věčného jara", sousedící s Laosem a Vietnamem. Nalezneme zde téměř všechny klimatické zóny - od oblastí tropických až po vysokohorské s vrcholy přes 6.000 metrů. Čajovník Qingamao roste především v hornatých oblastech mírného klimatu a celoročním pravidelným přísunem srážek. V této provincii která je známa svou překrásnou přírodou, neznečištěnou průmyslem, má původ také velká většina léčivých bylin a rostlin, používaných v tradiční čínské medicíně. Hlavním městem Yunnanu je Kunming s asi 3 miliony obyvatel , který je díky velkému počtu zde sídlících výzkumných ústavů pokládán za centrum tradiční čínské medicíny. Již v 70. letech právě čínští lékaři z Kunmingu poprvé předložili klinicky ověřené výsledky o pozitivním působení Pu-Erh čaje při snižování hladiny cholesterolu v krvi.


V dřívějších dobách patřil Pu-Erh mezi nejvybranější čajové sorty, které byly podávány pouze čínským císařům. Běžnému lidu nebyla jeho konzumace vůbec povolena, a tak si získal svůj původní název "císařský čaj".
Z tohoto období vlastně i pochází jeho vznik, neboť čínští pěstitelé dlouze bádali nad tím, jak zachovat všechny účinné látky zeleného čaje pro "urozené jazýčky" císařského dvora.

Tak se zrodila myšlenka "konzervace" zeleného čaje. Cesta k úspěchu byla zdlouhavá a komplikovaná a přírodní laboratoří tohoto vývoje byly jeskyně v horských oblastech Yunnanu. Proces začínal výběrem vysoce kvalitních sort zeleného čaje, z nichž se používaly mimořádně veliké čajový lístky. Poté následovalo jejich stlačení, což je pro Pu-Erh charakteristické. Takto dostaly svoji příležitost ke svému působení kmeny specifických bakterií, které pozvolnou fermentací měnily zelený čaj během dlouholetého skladování za kontrolovaných podmínek v Pu-Erh čaj. Dodnes je jeho výroba zastřena rouškou tajemství, které je dobře střeženo.


Odborníci tento čaj označují jako post-fermentovaný vzhledem k procesu jeho postupného dozrávání, při kterém se na jednotlivých lístcích vytváří jemný povlak ušlechtilé plísně, podobně jako na kvalitních zrajících sýrech. Tímto je možno vysvětlit i některé léčivé účinky Pu-Erh čaje, neboť jak známo, určité druhy plísní působí na lidský organismus antibioticky.


V Číne je Pu-Erh lisováním zpracováván do různých tvarů. Nejběžnější jsou "cihly, koláče, hřiby a koule", které bývají ručně baleny do bambusových listů a převázány vlákny z listů palmových. Pro export je však určen Pu-Erh čaj v naprosté převaze ve formě volně sypané. Pro svou načervenalou barvu, podobnou kaštanu, je v Číně nazýván také čajem červeným. Díky ní je však někdy chybně zaměňován za Oolong, tedy čaj polofermentovaný.



Čím déle je skladován, tím se znásobují jeho účinky a chuť se stává stále lepší - zjednodušeně se dá říci, že zraje podobně jako dobré víno. Jedná se tedy o úplný protiklad ve srovnání s čajem zeleným a černým, jenž je nejlepší čerstvý a svoji kvalitu časem rychle ztrácí.


V tradiční čínské medicíně je Pu-Erh pokládán za léčivo. Čajové lístky vůbec patří mezi 50 nejvýznamnějších léčivých rostlin v Číně a právě Pu-Erh čaj má mezi nimi výsadní postavení. Již staří Číňané totiž věděli, že člověk se může cítit zdravý jen tehdy, pokud životní energie "Qi" může v těle člověka nerušeně plynout. Tento harmonický tok pozitivně ovlivňují účinky pravidelného pití Pu-Erh čaje, které napomáhají k dosažení rovnováhy mezi energiemi Jin a Jang posilováním imunitního systému a životní energie.


V době plné techniky a pokroku, a tedy i hluku, spěchu a stresu, se mnozí západoevropští i američtí lékaři navracejí zpět ke kořenům tradiční čínské medicíny. Popularita akupunktury, přírodních bylinných léčiv, cvičení ve stylu Tai-Chi, Qi-Gong atd. svědčí o tom, že tyto léčebné principy si nacházejí oblibu u lékařů i pacientů daleko za hranicemi Číny. A k těmto alternativním léčebným postupům patří také právě i pití Pu-Erh čaje. Jeho účinky jsou vědecky podloženy výzkumy lékařů z Institutu medicíny v Kunmingu, ale i z nemocnice St. Antonie v Paříži.



Skvělé výsledky nejvíce proslavily Pu-Erh čaj v následujících 3 hlavních oblastech:


* Pu-Erh je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr /hladovek/.

* Redukce hladiny cholesterolu v krvi - při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc.

* Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi. Osm dobrovolníků z řad pařížských lékařů se přesvědčilo, že díky pití Pu-Er čaje probíhalo odbourávání alkoholu z jejich krve více než dvojnásob rychle. Hladina alkoholu totiž klesla za 2 hodiny již o 0,45 promile.


Další klinicky ověřené účinky:

* ochrana před infekčními chorobami

* působí bakteriostaicky /zabraňuje množení bakterií/

* usnadňuje trávení tučných jídel

* posiluje imunitní systém

* pročišťuje organismus

* působí antidepresivně



Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu /taninu/ je možno Pu-Erh popíjet prakticky celý den až do večera. Nejlepších výsledků bylo dosaženo, když sledovaní pacienti tímto čajem nahradili většinu přes den zkonzumovaných nápojů, především limonády, colu a kávu.


Pu-Erh čaj má nálev tmavě hnědočervené barvy s chutí silně zemitou až kouřovou. Někomu se možná napoprvé může zdát toto typické aroma příliš silné, a proto je třeba čaj zezačátku nevařit příliš silný a postupně si na jeho zvláštní chuť přivykat. Další možností je, při přípravě Pu-Erh čaje jeho první nálev po 30 sec. slít a ke konzumaci připravit až nálev druhý. Jinak se jeho příprava neliší od přípravy černých čajů.


Postup: na 1 šálek max. 3 g čaje, na konvici o objemu1 litr cca 20 g čaje, zalít právě vroucí vodou /95-100°C/, doba luhování 2-5 minut.


Pu-Erh čaj je nejlépe jako ostatní čaje podávat neslazený. Pro ortodoxní zastánce sladké chuti odborníci doporučují používat sladidla přírodní - např.med, javorový sirup nebo šťávu z Agave (přírodní sladidlo populární v západní Evropě, neutrální chuť, 100% obsah ovocného cukru).

Dobře chutná i jako chladný nápoj, dokonce je vhodný pro přípravu ledového čaje. Pro ty, kteří si doma sami vyrábějí nápoje z Kombuchy, je možno k tomuto účelu Pu-Erh vřele doporučit. Dokonce se dá říci, že tímto způsobem se "zabijí dvě mouchy jednou ránou", neboť účinné látky obou použitých složek se velmi vhodně doplňují.


Z uvedených údajů by se mohlo zdát, že se jedná o nápoj téměř zázračný. Je však potřeba mít na paměti, že k tomu, aby bylo umožněno působit Pu-Erh čaji na organismus po všech stránkách pozitivně, je třeba přispět i vlastním dílem. Pravidelné pití Pu-Erh čaje by tedy mělo být součástí zdravého životního stylu při dodržování zásad zdravé výživy.

Bylo by asi marné například očekávat výrazných úspěchů v boji s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, kdyby takto postižený pacient pravidelně zapíjel Pu-Erh čajem svou oblíbenou tučnou vepřovou pečínku, smažená jídla,uzeniny, smetanové sýry, šlehačkové dorty a zmrzlinu /i když se mu bude lépe trávit/.

Zdroj: Specnaz.cz
User avatar
RedHawk
VIP
VIP
 
Posts: 3556
Joined: Monday, 30. July 2007, 07:53

Re: caj Pu Erh

Postby havran » Wednesday, 20. January 2010, 01:46

V clanku su viacere nepresnosti
- yunnan susedi o.i. s barmou-myanmarskom (a samozrejme aj s tibetom :)
- pu'er nie je spracuvany do tvaru gule - skor do tvaru "misky" (tuocha)
- nikde v clanku nie je spominane, ze podla tradicnej receptury pu'er zrel prirodzene az 20 rokov kym dosiahol tmavu farbu. Dnesne pu'ery vsak (vplyvom vysokeho zaujmu aj ceny) maju novu urychlovaciu recepturu.
- obsah teinu (kofeinu) v pu'eroch kolise, casto nie je nizky. kvalitny pu'er sa vsak opakovanie zalieva i 20 krat a kofein sa uvolni pri prvych 2-3 zlievkach. S tym suvisi teda aj postup pri priprave, kde tu popisany by som odporucil na lacne nekvalitne caje.

Viac informacii o tomto vynimocnom caji tu (v anglictine)
http://www.bily-jerab.sk/biblio/books/f ... _puerh.pdf
User avatar
havran
 
Posts: 3
Joined: Wednesday, 21. October 2009, 10:08
Location: Peking


Return to Rastliny liečia

 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron